Při nákupu nad 5000 Kč, poštovné nebo dovoz po celé ČR zdarma.
+420 605 146 076 · aukce@galerieumeni.cz · Ostrava
zpět na výpis autorů

Ladislav Wagner Maria

1945


Ladislav Maria Wagner
* 27. 6. 1945 Nitra, Slovensko
Český malíř, grafik, sochař a spisovatel.
Pochází z rodiny jaroměřského rodu malířů, kameníků a sochařů. Na počátku 60. let mu byla tehdejším režimem znemožněna studia, v letech 1963-1967 tedy studoval soukromě v ateliéru G. Bortha. Vedle práce v ateliéru pak sedm let pracoval také jako havíř. V rámci perzekuce byl opakovaně vězněn či nuceně hospitalizován v psychiatrických ústavech. I přes tyto těžkosti se od 70. let 20. století stále intenzivněji zabýval uměleckou tvorbou. V Ostravské anabázi navázal blízký kontakt s básníkem a teoretikem umění Petrem Holým a stýkal se také s Bohumilem Slánským a Jindřichem Chalupeckým.
Wagner se věnuje experimentální tvorbě a jeho obrazy jsou součástí mnoha státních i soukromých sbírek. Od roku 1968 připravil celkem 127 výstav v zahraničí a 96 výstav v Československu a České republice. Získal také významná ocenění doma i v cizině a je čestným členem několika prestižních institucí. V roce 2002 byl jmenován konzulem International classe homme d´art Faubourien. O rok později obdržel Cenu Evropské unie umění a byl zapsán do Almanachu Evropské kultury.
V současné době malíř žije a pracuje převážně v Hajanech na Strakonicku, příležitostně tvoří i ve Španělsku či ve Francii. Věnuje se též literární tvorbě.

Díla v aukcích

Chcete vědět o našich novinkách jako první?
Zanechte nám vaši e-mailovou adresu a už vám neunikne žádná speciální nabídka